• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
M. Zühdü Bilgi Hattı
Site Haritası
Takvim
Muhammed Zühdü(KS)

İshâk Çelebi Hz.

  İSHÂK ÇELEBİ HZ.

MANİSA MERKEZ 

Manisa il merkezinde, Ulu Cami Medresesi’nin doğusunda, cami duvarına bitişik olan bölüme sonradan İshak Çelebi’nin türbesi yapılmıştır. Bugün cami ile medrese arasındaki, çapraz tonozlu geçişin güneyindeki biraz yüksekçe kapıdan türbeye girilmektedir.

 

\"


          Türbe giriş kapısı biraz yüksek olup kırmızı somaki mermerden bir sütun ortada bulunmaktadır. Bu sütunlar ile türbenin uzantıları üzeri kubbeli bir bölüm meydana getirmiştir. Türbenin sert ağaçtan kapısı üzerinde cennete girenlere söylenen sözü belirten bir ayet yazılıdır: “Selâm üzerinize olsun. Ne iyisiniz buraya daimi olarak girin.”

 

\"

         Türbe kare planlı olup üzeri köşe pandantiflerinin taşıdığı bir kubbe ile örtülüdür. İçerisi batıya yönelik iki alt ve bir üst pencere ile aydınlatılmıştır. Ulu Caminin duvarı ile iki penceresi türbenin doğu yönünde olduğu gibi kullanılmıştır. Türbede İshak Çelebi’nin sandukası yanında kime ait oldukları bilinmeyen üç küçük sanduka daha bulunmaktadır.

 

\"

 

Manisa’yı Romalılardan alan Saruhan Bey’in torunudur. Muzafferiddîn İshak Çelebi, Saruhan Bey’in oğlu İlyas Bey’in oğludur. İlyas Bey\'in ölümünden sonra mîlâdî 1364 yılında beyliğin başına oğlu İshak Bey geçti. Babasının sağlığında Menemen\'i idare eden İshak Bey beyliğin en zayıf bir zamanında basa geçmesine rağmen onun zamanında Saruhanoğulları en parlak devrini yaşadı.

İshak Çelebi, hayra, ilme ve îmâra çok önem vermiştir. Onun Hacı Emet bin Osman’a hicrî 768 (mîlâdî 1369)’da yaptırmış olduğu Ulu Câmiî, hicrî 780 (mîlâdî 1378)’de yaptırdığı Ulu Câmiî (İshâkiyye-i Fethiyye) medresesi ve hicrî 770 (mîlâdî 1369)’da yaptırdığı Mevlevihâne yapıları, Manisa için önemli olduğu kadar da Türk-İslâm sanatı için de önemli yapılardır. İshak Çelebi vakfiyesinden anlaşıldığına göre, en çok hayır yaptıran Bey’dir. Aynı zamanda Mevlevî şeyhlerinden olduğu bilinmektedir.

 

\"

 

Mısır Memlûklü sultanı ile mektuplaştığına kayıtlarda rastlanmıştır. Nitekim Rodos adasının şövalyelerden alınması için yapılacak sefere diğer Anadolu beyleri gibi İshak Bey de davet edilmiş ve kendisine Memlûk sultaninin namesi verilmiştir (1366).

Saruhanoğulları, İshak Bey zamanında yeni komsuları Osmanlılar ile dostane bir siyaset takip ettiler. İshak Bey, I. Murad\'in oğlu Yakup Çelebi ile Bayezid\'in sünnet düğünlerine ve Yildirim Bâyezid\'in Germiyan Beyi’nin kızı ile evlenme törenlerine katildi. Bundan başka I. Kosova savaşına diğer beylikler gibi yardımcı kuvvetler gönderdi.


İshak Bey zamanında Manisa\'da Mevlevîliğin itibari bir hayli artmıştır. İshak Bey\'in Mevlevihâne’yi yaptırması ile bu aileden bir kaç kişinin Çelebi unvanını alması bu sevginin bir delili olarak görülmektedir. İshak Çelebi için kitabeler ve vesikalarda "Sultan, emir, beldeler Fâtih ve Sultânü\'l-Âzâm” gibi unvanlar kullanılmıştır.

İshak Çelebi hakkında 1378 yılından sonraki yıllarda hiçbir bilgi yoktur. Ancak onun 1378 veya 1379 yılında öldüğü bilinmektedir. Sağlığında yaptırmış olduğu türbe kitabesinde ölüm tarihi belli değildir.

 

\"

 \"

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam167
Toplam Ziyaret492881
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu
Saat
Kur'an Radyo
RİSALET RADYO
Diyanet Risalet Radyo
KABE TV CANLI
RECEPLİ
BAĞIŞ KABULÜ HS. NO.

 Manisa İl, İlçe ve Köyleri
Dayanışma Derneği
 

TÜRKİYE FİNANS KATILIM 
BANKASI

MANİSA ŞUBESİ 

HESAP NO

962136-1

IBAN NO

TR090020600064
009621360001

M. ZÜHDÜ CAMİİ
www.muhammedzuhdu.org