Milâdî takvime göre bir yılın daha sonuna geldik. Maddî ve manevi kazanç, ya da kayıplarla dolu olan koskoca bir yıl daha ömür takviminden yaprak yaprak kopup hızla uçup gitti. Bizler ömür ağacımızdan kopup giden bu yaprakların (koskoca bir yılın) muhasebesini yapmalıyız.
Aslında bu muhasebe işleminiyıl sonlarında değil her günün akşamında ben bu gün ne yaptım diye günlük hesap çıkarmalıyız. Günlük yaptığımız işlerihatırlayıp önce;kendim için, milletim için, ülkem için yani dünyalık ve ûkbalık neler yaptım deyip mukayese yapmalıyız. Bu hususta Yüce Rabbimiz bir âyet-i Kerime’de meâlen şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’tan korkun. Herkes yarın (kıyamet günü) için önden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’tan korkun. Çünkü Allah, ne yaparsanız hakkıyla haberdardır.” (Haşir 18)Yine bilmeliyiz ki bizler çalışmalarımızı tek yönlü yapmamalıyız. Yani sırf dünyalık için veyasadece ahiret hayatına çalışmamalıyız. Bu konuda yine Yüce Resulümüzekulak verelim:
Peygamberimiz(SAV) şöyle buyuruyor: “Hakiki mü’min, dünyası için âhiretini, ahireti için de dünyasını terketmeyen (kişi) dir.” (Kenzül Ummal, c.3, s.238, 6336)Diĝer bir hadiste de: “Hiç ölmeyecekmişsin gibi dünyan için, yarın ölecekmişsin gibi de âhiretin için çalış” (Câmiu’s-Sagîr, 2:12, Hadis No:1201) buyurarak, dünya için çalışırken ahireti de unutmamak gerektiĝini ifade etmektedir.Yukarıdabelirtimiz gibiömürağacımızın yapraklarını döke dökebir yılımız daha kopup gitti.Arkamıza geriyedönüp, dünya ve ahiret işlerimizin muhasebesini yapacağımız bir yılın son günlerine geldik, bu günlerde ömür ağacımızdan kopup giden yaprakların (365 günün) hesabını vermek mecburiyetindeyiz. Hani Efendimiz buyuruyor: “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz…”(Tirmizî, Kıyame, 25) Bizler bu hesabı vermeyi aklımıza getirmezsek elbette ki bir gün bu hesap bizden sorulacaktır. Bizim inancımızın gereğinde hesaba çekilmek mutlak vardır.Son olarak;
Biz Mü’minler olarak; yılın başının- yılın sonunundiğer normal günler geceler gibi hiçbir farkı olmadığını bilelim. Geçmişimizi yaptıklarımızı düşünerek muhasebe edelim. Ben kendime, vatanıma, milletime ve tüm insanlığa hayırlar getirecek neler yaptım, eksik taraflarım zayıf yönlerim neler, kendimi nasıl şekillendireyim ki önümüzdeki günlerde hayra dönük (Mevlâ Rızası için) neler yapabilirim diyelim. Muhakkak ki hayır bundadır.
Şu vecizsözleri aklımızdan her daim çıkarmayalım;
Bir mevsim mîsâli gelen gidiyor,Ömür ağacını zaman buduyor,Ecel peşimizden bizi güdüyor,Ecelin hakkından geleni göster.Az yaşa çok yaşa, ölümdür âhir,Dünya bir konaktır, gelen bir misafirGafletle harcama, ömrün cevahirCevahir kadrini bileni göster.Zaman yol buyolun yıllar kervanıBu yolda kervanın biter dermanı,Her geçen ânımız ömrün ziyanı,Kaybolan her ânı bulanı göster.(A.M.İ.)