İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.
Kendisine samimiyetle yönelen gönülleri, yürekten yapılan yalvarış ve yakarışları geri çevirmeyeceğini haber veren Yüce Rabbimiz Kur'anı Kerimde "... Ey nefislerine karşı haddi aşmış kullarım, Allahın rahmetinden ümid kesmeyiniz. Çünkü Allah,(şirk ve küfürden başka) bütün günahları affeder..."(1) "Rabbinizie yalvara yakara , gizlice dua edin."(2) Dua edenin duasını kabul ederim." (3) buyurarak , biz kullarını huzura çağırmaktadır. Dinimizde, duaların kabul edildiği,Allah'ın affının, lutfunun bol bol ihsan edildiği, pek bereketli ve feyizli geceler vardır. Bu bereketli ve feyizli gecelerden biride Şaban ayının 15 . gecesi olan "Berat" gecesidir.
Ey İnsan! Aşağıdaki dört nasihat ile amel edersen, hem fânide fâni hayatını hem bâki hayatını kurtarmış olursun. Her günahtan kendini hıfzu himâye et, Nefse verme emân. Allah evi olan kalbe, Girmesin sevdiğin dünyan. Her işe vekil et Rabbini, Olursun rahat ve emân. Şu fâni âlem bir saattir, O saati ibadetle eyle temâm (A.M.İ. -1976) Ey İnsan! Daima faydalı ol âlem-i beşere İhlâsın varsa ektiğin her tohum yeşere Senden faydalanan ister alem-i insan olsun ister alem-i haşere Mahlûkâtına Rabbim (c.c.) öyle yapmaz mı? İnsanoğlu bundan örnek kapmaz mı? İbret alanlara bu mânâlı sözler yetmez mi? Her neyi görürsen mânevî gözünle bak, Her zâhirî görünende saklıdır esrâr-ı hâk Dilin inkâr etse de vücûdun der Hâkkım Hâk (A.M.İ. -1997)
BERAT GECESİ
Şâban ayının on beşinci gecesi.
Berat Arapça berâe/berâet (البرائة) kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (الصك = belge) gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.